מצבים פסיכולוגים סביב הלידה: דכאון לאחר לידה

מאת: מורן בראמי – מדריכת הורים (https://www.facebook.com/moran.inmybelly)

עם ההריון אנחנו מרגישות מגוון תחושות חלקן גורמות לנו להרגיש טוב וחלקן גורמות לנו להרגיש רע. הפרעות במצב הרוח יכולות מאוד להפריע לאחר לידה, במיוחד שגם ככה יש לחץ אדיר על האימא שצריכה לעמוד בו.

המפל ההורמונלי 

עם הלידה אנו מגיעות לפיק של הורמונים, ביום השלישי ללידה ישנה ירידה חזקה מ-100% ל-0, לכן זה נקרא המפל ההורמונלי. באותו היום בד"כ ישחוררו האימהות הביתה עם התינוקות במינוס ידע מקצועי רציני, מלא דיעות וללא שום הדרכה רצינית שיכולה לעזור. ישנן נשים שיחוו שינויי מצב רוח קלים וזה נקרא דכדוך לאחר לידה.

דכדוך לאחר לידה

זה בעצם מצב טבעי שבו נמצאות 80% מהאימהות ובו חוות בכי לא נשלט, שינויים קיצוניים במצב הרוח, פעם שמחות מאוד ופעם עצבניות נורא ללא כל סיבה. כל דבר מקפיץ אותן – אבל זה כאמור המצב הנורמלי והתקין ונגרם מכיוון שהמפל ההורמונלי בנוסף ללחץ הטבעי והפחד איך לטפל בתינוק להוסיף לזה חוסר שינה נותן לנו שבועיים – שלושה שבועות שבהן המצב תקין למצבים אלו. דכדוך לאחר לידה נקרא גם בייבי בלוז ואם ממשיך מעל שבועיים שלושה צריך כבר להדליק לנו נורה אדומה.

מה מאפיין בייבי בלוז?

דיכאון לאחר לידה

אחת מתוך שש נשים סובלת מדיכאון לאחר לידה, נתון מדהים שלא מדברים עליו עדיין למרות שמאוד נפוץ. דיכאון לאחר לידה היא תופעה פיזיולוגית הניתנת לפתרון בעזרת שיחות פיסיכותרפותיות או בצורה תרופתית.

גורמי סיכון 

מאפיינים של דיכאון לאחר לידה

חשיבה של אימא שסובלת מדיכאון לאחר לידה

השפעה של הדיכאון על התינוק במהלך חייו

לכן כדאי לטפל על זה בהקדם האפשרי כדי לצמצם את הנזק.

תמיכת דולה לאחר לידה

אימא שסובלת מדיכאון לאחר לידה חייבת תמיכה: אם יש בעיית שינה  – תדרוך בני הזוג לתת לאימא 6 שעות שינה רצופות בלילה; גיוס מערכת תמיכה משפחתית, חברית , קהילתית; אם מניקה – לעבור להאכלה בלילה מבקבוק. במצבי קיצון בשילוב עם המטפל המוסמך דו קוטביות, התקפים פסיכוטיים, תינוק לא עולה במשקל, החרפת הדיכאון יש לשקול להפסיק להניק.

התערבות פסיכותרפיותית

Interpersonal Therapy (IPT) – מתמקדים באינטראקציה בין האישה לבין הסביבה , מאפשר לה לקבל את העזרה , שיפור כישורי תקשורת לוקח בין 3-4 חודשים. יעיל בעיקר במצבי:  אבל, דימוי חיצוני ירוד, קריירה, זוגיות, לידה ראשונה, קונפליקטים בין אישיים, אירועי חיים משמעותיים.

פסיכותרפיה קוגנטיבית-התנהגותית (CBT) – מתאים לנשים המניחות 3 הנחות יסוד: אני רעה, העולם רע, העתיד רע. דרך החשיבה היא קטסטרופלית, הכל או כלום. הפסיכותרפיה הקוגנטיבית-התנהגותיות מזהה ומשנה חשיבה מעוותת לגבי עצמי והעולם הסובב על ידי מתן תשומת לב להנחות שגויות ונכונות.

התערבות תרופתית – נוגדי דיכאון

תרופה מקובלת היא סרטרלין השייכת לקבוצת ה-SSRI ומעכבת ספיגה של סרוטונין במוח. ניתן להמשיך להניק כמעט עם כל תרופה למעט ליתיום. לא בכל מקרה של דכאוןן לאחר לידה יש התערות תרופתית.

טיפול מניעתי החל מהטרימסטר השלישי להריון

דיכאון בזמן ההיריון לא יעבור ללא טיפול לאחר הלידה, ונשים בסיכון תתבקשנה לקחת טיפול ביום הלידה עצמו שכן זה יכול למנוע דיכאון לאחר לידה, כמובן בפיקוח וטיפול תרופתי של פסיכיאטר או פסיכולוג קליני המטפל במקרים מסוג זה עוד לפני הלידה. כמו כן מתבצע מעקב כשבועיים לאחר הלידה וישנו שאלון אנדיבורו.

מי מטפל?

לסיכום

המאמר מסתמך על נתונים מקורס דולה לאחר לידה – מיכל גרי, וד"ר גבי אייזנברג רומנו – מנהלת מרפאת בריאות הנפש מרכז רפואי איכילוב

Exit mobile version