יום היתוש הבינלאומי: מי חוגג ומי מתגונן?

היום, ה-20.08.2019 מציינים ברחבי העולם את יום היתוש הבינלאומי ! 🎉
ביום זה למעשה מנציחים את תגליתו של הרופא הבריטי סר רונלד רוס אשר גילה בשנת 1897, שיתושים ממין נקבה מעבירים מלריה בין בני האדם (אין ספק שיודעים איך לחגוג בעולם!). בשנת 1902 זכה רוס בפרס נובל על מחקריו יוצאי הדופן על מחלת המלריה. על שמו נקראים רחובות רבים בהודו ובית חולים למחלות טרופיות בהיידרבד. בלונדון אף נוסד על שמו "מכון רוס" למחלות טרופיות והיגיינה. 
אותו מכון לונדוני מקיים בכל שנה ב-20 באוגוסט, החל משנת 1930, חגיגות לרגל יום היתוש, היום שאותו ביקש רוס שיציינו בעתיד מדי שנה. היום המיוחד ליתושים כולל אירועים כגון מסיבות ותערוכות, הכל תחת כילה גדולה נגד היתושים שאינם מוזמנים. 

כששמעתי שיש ליתושים יום משלהם, ועוד בינלאומי, הופתעתי. בתור מישהי שנעקצת באופן קבע (וגם הילדים שלה לא חסינים מפניהם), אני אישית לא חושבת שמגיע לחגוג ולהרים להם. מצד שני, יום היתוש הבינלאומי יכול להיות בדיוק היום שבו נרים לעצמנו ונלמד להתגונן מהם קצת יותר טוב. אז נכון, אין כמו רשתות בבתים אבל מה קורה כשיוצאים לשטח? או כשיושבים במרפסת או בפארק ולא ניתן להקיף עצמנו ברשתות? זאת בדיוק הסיבה שהתכנסנו כאן היום – טיפים להתגוננות.

יתושים

בישראל יש כ-40 מינים של יתושים, אולם, רק נקבת היתוש היא זו שעוקצת. לרוב היתושה ניזונה מפירות, אולם כשמגיע הרגע לייצר ביצים ולהטילן, היא זקוקה לחלבונים, אותם היא מקבלת מהדם שלנו, ובמהלך עקיצה היתושה יכולה לשאוב כמות של דם שתשלש את משקל גופה!

יש לא מעט כתבות ומחקרים על למה דווקא היתושות נטפלות אלינו (או לפחות לחלק מאיתנו), ואם תהיתן "למה דווקא אני?!", אז אולי הסיבות האלה יעזרו לכן:

  • ליתושות תאי עצב מיוחדים הכוללים קולטן לזיהוי פחמן דו-חמצני, ומכאן שהם יכולים לזהות בעלי חיים על-פי האוויר שהם פולטים שעשיר בפחמן דו חמצני.
  • הקולטן המיוחד יודע לזהות גם ריח גוף. עשו מחקר דיי לא סימפטי בו חרוזי זכוכית הושרו בתמיסה בעלת ריח של כפות רגליים אנושיות, וגילו כי היתושות נמשכות לריחות.
  • חום גוף גם מאוד מושך יתושות. אנשים בעל עורם חם ימשכו יותר יתושות מאשר אנשים בעל עור פחות חם.
    עוד נמצא כי יתושות נמשכות לחומצה לקטית (חומצת חלב המשתחררת בגוף בעקבות פעילות שרירים).
    ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור מטעם חברת אס.סי ג'ונסון: "כשאנחנו מזיעים אנחנו מפרישים חומצה לקטית, אמוניה ותרכובות נוספות. הריח מושך אלינו את היתושות כפי שאנחנו נמשכים לריח של מאכל טעים למשל. לכן חשוב להימנע מפעילות גופנית לפני השינה".
  • לגבי סוג דם: המחקרים עדיין לא בטוחים כי סוג דם מסוים מושך יתושים ויש לא מעט מחקרים הסותרים אחד את השני.
    מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Medical Entomology מצא כי יתושות נמשכות לאנשים עם סוג דם O פי 2 יותר מלאנשים עם סוג דם A. סוג דם B נמצא במקום טובבאמצע, ולא ברור מה מצבם של אנשים עם סוג דם AB (בתור מישהי עם סוג דם כזה…מצבי הוא עקיץ ביותר!).עוד נתון מעניין הוא ש-85% מבני האדם מפרישים חומר שמאפשר ליתושים לזהות מהו סוג הדם שלנו.
  • אוהבות בירה? לא רק אתן. על פי מחקר שנערך בשנת 2002 על ידי היפנים מסתבר שיתושות אוהבות בירה בדיוק כמו בני אדם. החוקרים הניחו כי הסיבה לכך טמונה בגידול באתנול בזיעה – תרכובת כימית המצויה במשקה האהוב, ובהעלאת טמפרטורת הגוף כתוצאה מהאלכוהול.
  • בהריון?! מזל טוב! יש כאן עוד מישהי שבאה לברך – היתושה!
    חוקרים מאפריקה מצאו כי נשים הרות נמצאות בסיכון מוגבר פי שתיים למשוך אליהן את היתושות, שמחפשות את החלבונים שבדם בכדי לגדל גם את הצאצאים שלהן. זאת, על פי ההשערות שלהם, כתוצאה מהגברה בפליטת הפחמן הדו חמצני בתקופה זו. במחקר הם גילו שנשים הרות פולטות עוד 21 אחוזים של פחמן דו חמצני בהשוואה לנשים אחרות. בנוסף, הם גילו כי גם כי טמפרטורת הבטן הגבוהה שלהן בחודשי ההיריון, מושך אליהן לא מעט התעניינות.
  • יתושות אופנתיות – אוהבת ללבוש שמלות אדומות בקיץ? מכור לטי שירט השחורה והנוחה שלך? גם היתושות! קחו בחשבון שצבעים כהים הופכים אתכם לבולטים יותר ובכך לטרף קל יותר ליתושות. נסו ללבוש צבעים בהירים יותר. 

כמה מיתוסים על יתושות ועקיצות

  1. אנשים עם עור בהיר נעקצים יותר – זהו לא סוד, שלאחר העקיצה נוצרת ריאקציה בעור המתבטאת בבליטות אדומות ומגרדות בגלל חומר המופרש ע"י היתושה אשר מונע מהדם להיקרש על מנת שיוכלו לשתות אותו. הסיבה לכך שאנשים בעלי עור בהיר מניחים שיתושות "אוהבות" אותם יותר היא מהסיבה הפשוטה שהריאקציה שלהם לעקיצה היא חזקה יותר. אולי זה רק נראה שאנשים בעלי עור בהיר נעקצים יותר אבל בעצם זה פשוט יותר בולט.
  2. יתושות יעקצו כל אדם, בלי קשר לגודלו – יתושות דווקא כן מעדיפות גדולים על קטנים, לכן מבוגרים נעקצים יותר מילדים וגברים יותר מנשים. הסיבה היא שאנשים גדולים פולטים כמויות גבוהות יותר של פחמן דו חמצני וחום גוף וזה מה שמושך יתושות מלכתחילה. בנוסף, אנשים גדולים יותר יכולים לספק שטח גדול יותר עבור משתה היתושה, וזו אותה הסיבה לעקיצות מרובות של נשים בהריון.
  3. יתושות מעבירים מחלות – כאמור, יש יותר מ-3000 זנים של יתושים ורק חלק מבניהם אכן מעבירים מחלות ומגפות. חלקם אפילו אינם עוקצים בני אדם. היתושים שאכן עוקצים ומעבירים מחלות חיים באזורים ספציפיים. בישראל חיים זנים בודדים ונדירים של יתושים שמעבירים מחלות כגון: מלריה וקדחת, על פי נתוני משרד הבריאות הישראלי והמשרד להגנת הסביבה.
  4. יתושות מעדיפות אנשים מתוקים – מדענים זיהו מספר חלבונים הנפלטים מעור הגוף שלנו ומשמשים כמושכי יתושים. סוכר הוא לא אחד מהם. חלבונים אלה מיוצרים על ידי התהליכים הטבעיים של הגוף בהם: כמות הפחמן הדו חמצני בנשימה, סממני הריון, טמפרטורת גוף, אלכוהול וסוג דם. כל אלה עשויים למשוך את היתושות דווקא אליכן בזמן שהחברים שלכן יישארו נקיים מעקיצות.
    יותר מזה, חוקרים בריטים גילו מה דוחה יתושים-לחץ. מחקר מבריטניה גילה שאנשים לחוצים מפרישים חומרים כימיים על פני עורם אשר דוחים עקיצות יתושים.
  5. יתושים חיים בקיץ – יתושים חיים כל השנה, גם בחורף. על פי האתר למידע על יתושים של אוניברסיטת פלורידה, היתושים משלימים מעגל חיים בתקופה שבין שבועיים לחודשים. ישנם זנים ששורדים את תקופת החורף והם יהיו למעשה הראשונים שיצאו בימים החמים הראשונים ויתחילו בשמחה את הקיץ.
  6. יתושים פעילים יותר בלילה של ירח מלא – בהחלט כן! ירח מלא יכול להגביר את פעילותם של היתושים בכ-500%.

כיצד עלינו להתגונן?

עיקר הפעילות של היתושות מתרחשת משעות הערב ועד עלות השחר. למרות שיש לא מעט מקרים שנעקצים גם ביום בפעילויות מסוימות או סתם מרביצה בגינה או על שפת הבריכה.
שניה לפני שאספר לכן עם אילו מוצרים כדאי להתגונן (ואלו מוצרים יקלו עליכן לאחר העקיצה), אם כבר יצאתן מהבית בשעות הערב אז..

  • העדיפו בגדים עם שרוולים ארוכים.
  • שמרו מרחק ממקורות מים עומדים (שם היתושה מטילה את ביציה).
  • המעיטו שימוש בבשמים וריחות כדי לא למשוך את היתושה אליכם.

הממ...איך מתגוננים?

ישנם מספר מוצרים שלטעמי הן חובה בכל בית בישראל, במיוחד בתקופת הקיץ ועל אחת כמה וכמה אם יוצאים לטייל.

  • חשוב לייבש כל מאגר מים בבית ובגינה. אפילו את המים בתחתיות העציצים.
  • שימוש במזגן או מאוורר.
  • רשתות – אז כפי שכבר ציינתי כמה שורות למעלה רשתות הן ללא ספק הפתרון המושלם לבית, בתקווה שזוכרים לסגור אותן כמו שצריך. אצלנו בבית הילדים עדיין שוכחים לסגור אחריהן את הרשת כשהם יוצאים למרפסת וכל פעם כשאני רואה את הרשת פתוחה אני מרגישה כמו בסרט איימה, מדמיינת חבורת יתושים נכנסת וישר צועקת "סגרו את הרשת".
    בחדרים יש לנו רשתות שזזות ו/או נפתחות למעלה/למטה, אבל בחדרים הן ב-100% מהזמן סגורות ואני נוגעת בהן רק לצורך ניקוי.
    ואם כבר בניקוי עסקינן, אם יש לכן רשתות שקופות ואתן מנקות אותן מאבק, הן חוזרות להיות שקופות – משמע, סכנת היתקלות. לצערי, היו אצלנו (ואצל ההורים שלי) לא פעם ולא פעמיים מקרים שאנשים לא שמו לב שיש רשת ויצאו למרפסת תוך כדי שהם נתקעים ברשת. פעם אחת הכניסה הייתה כ"כ חזקה שבסיס המתכת של הרשת יצא מהמקום ונאלצנו להתקשר לחברה שהתקינה להגיע ולסדר.
  • מוצרים למריחה על הגוף – יש לא מעט מוצרים מוכרים למריחה על הגוף החל מהותיקים והמוכרים כמו "סנו דיי", מוצרי "בייבי באז" לתינוקות, שמני צינטרונלה שניתן למרוח, כל מיני תכשירים מיוחדים שניתן למצוא בכל מיני רשתות טיולים וכמובן תכשירים לא פחות טובים שניתן למצוא בכל רשת פארם כמו המוצרים של אוטן (לרוב הם עולים באזור ה-20 ₪). יש להם כמו מוצרים, שאת כולם יש לי בבית. אתן כבר הכרתן אותי…שונאת יתושים תחיה!
    • אוטן פמילי קייר סטיק – סטיק הגנה מיתושים לכל המשפחה ובמיוחד לילדים מגיל שנתיים. נהדר מחוץ לבית ומחזיק כ-4 שעות על הגוף לפני שצריך להתמרח שוב.

    • אוטן ג'וניור – את זה יש לי בבית מהתקופה שהקטנה שלי נולדה. הוא אינו מכיל את החומר הפעיל DEET, ועם זאת עדיין עושה את העבודה ומחזיק גם כ-4 שעות. הוא מגיע במרקם ג'ל נעים ויותר קל למרוח אותו על הגוף של הקטנטנים.

    • אוטן טרופי – את זה יש לי בבית למקרים שיוצאים לטייל ו/או לקמפינג. ספריי יבש דוחה יתושים ויעיל גם נגד עקיצות יתוש הנמר האסייתי.

    • אוטן תרסיס דוחה יתושים קרציות וחרקים – תרסיס ללא גז להתזה על הגוף. במרקם קל, אינו שמנוני או דביק, לא משאיר סימנים ומעניק הגנה מקסימאלית. 

  • מנורות כחולות – אני מודה ומתוודה שאני אישית לא חושבת שמנורות כחולות עושות את העבודה. אני חושבת שעם השנים היתושים ובעיקר היתושות, נהיו מתוחכמים יותר ויודעים לזהות את האור הכחול ומשתדלים לא להגיע אליו. אמנם יש עדיין יתושים "טיפשים" שנמשכים אליו אבל לרוב כשאנחנו שומעים משהו מתחשמל שם, מתלהבים וקמים לבדוק אנחנו מגלים איזה פרפר או סתם ברחש שסיים את חייו בטרם עת.
    למרות זאת, עדיין יש לנו במרפסת גרילר כחול שכשאנחנו נזכרים להפעיל הוא עובד. ההורים שלי הלכו צעד אחד קדימה והתקינו בגינה מנורה שגם עושה עור וגם מרשותת בגרילר חשמלי כזה שקוטל יתושים.
    הם רכשו אותה ברשת "דיל תאורה" והיא מנורת לד בצורת נורה שמבריגים לבית מנורה. אפשר לבחור אם להשתמש בה כמנורה לכל דבר, או בשילוב הקוטלן. לפי התיאורים על הקופסה מדובר בנורת לד החסכונית בחשמל, כאשר רשת האור הכחול מושכת את היתושים והחרקים וקוטלת אותם ע"י שוק חשמלי של 2,000 וולט. יש בנורה אזור שאליו נופלים הגופות שאותו ניתן לנקות מדי פעם בקלות עם מברשת המצורפת למארז.
    המנורה עלתה להם 80 ₪, והנה כמה תמונות שצילמתי להתרשמות.

נעקצתן?

כלל ראשון – לא לגרד! הגירוד מחמיר את תסמיני העקיצה ועלול לגרום לזיהום מקומי. במקום, מומלץ למרוח על המקום קרם הרגעה. יש מגוון תכשירים (ואם יש לכן תינוקות בבית אז חובה פנסטיל בטיפות), כאשר אני משתמשת ב-Calming Lotion של חברת "קמדיס" (שעליו כבר כתבתי בעבר), מסדרת Relief.
הפורמולה פועלת באמצעות הרכב צמחים מרוכז ובלעדי לקמדיס המעניק לו גם את הגוון הטבעי הייחודי לו. התחליב מפחית ביעילות אדמומיות וגרד הנלווים לעקיצות וגירויי עור שונים ומסייע במניעת התפתחות דלקת. מתאים למבוגרים, ילדים ותינוקות מגיל ששה חודשים, אינו מכיל סטרואידים או פראבנים ונטול בושם. הוא עולה 31.20 ₪ (ל-30 מ"ל), אבל הוא מספיק להרבה זמן ויש עליו לא מעט מבצעים (www.kamedis.co.il).

הידעתן? כל גירוד, גורם לעור לשחרר כמויות נוספות של היסטמין, ובכך נוצרת נפיחות והחרפה של הגירוי. הגירוד גם עלול לפצוע את העור ולגרום לזיהום של אזור העקיצה. על כן, כלל ראשון בעקיצות – לא לגרד ! רצוי לשטוף את אזור העקיצה במים קרירים ובסבון. בקרב ילדים, התגובה לעקיצה חריפה יותר, משום שמערכת החיסון עדיין לא מפותחת במלואה, ועל כן העקיצות ייראו נפוחות יותר עם תסמינים קשים יותר מאשר בקרב מבוגרים.

Exit mobile version