מה אתן יודעות על התירס ומוצריו?

לרגל יום הפופקורן הבינלאומי שחל היום, ה-19 בינואר חברנו למחלקת הדיאטה של סטודיו סי ויצאנו לבדוק מה אתן יודעות על התירס ומוצריו?

תירס – הידעת?

שאלנו את ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית בסטודיו סי, מה הם יתרונותיו של התירס? האם הוא מאבד את יתרונותיו בבישול? ומה עדיף יותר קלח תירס חם או תירס מקופסה? תירס או פופקורן? והאם שימוש בשמן תירס בריא לנו.

יתרונות התירס ותוצריו

מהי הצורה הטובה ביותר לבשל תירס מבלי שנפגע ברכיביו?

ניתן לבשל תירס עם או בלי קליפה במגוון דרכים. אם מבשלים או מאדים את התירס, מומלץ שלא להוסיף מלח או לבשל למשך זמן ממושך, כדי למנוע את התקשותו ופגיעה בטעמו. במידה וצולים את התירס בתוך הקליפה על הגריל יש להשרות את התירס ולהרתיחו מראש לפני הצלייה. הידעת? הצורה הטובה והמומלצת ביותר להכנת התירס, היא באידוי של כ-5 דקות. כאשר מומלץ להפחית את זמן החשיפה לחום למינימום, זמן בישול מינימלי, ומגע מינימלי עם המים.

מה עדיף: תירס או פופקורן?

תירס רגיל או קפוא עשיר יותר בנוטריינטים מאשר הפופקורן, יחד עם זאת הפופקורן נחשב לחטיף בריא וגם פה תלוי איך מכינים אותו. הדרך הבריאה ביותר להכין פופקורן היא קודם כל לשים את גרעיני התירס במכשיר אוויר להכנת פופקורן, ורק אח"כ בסוף להוסיף מעט שמן זית, ולא לשים את השמן מהתחלה, וזאת על מנת למנוע את חמצון השמן. משך זמן חימום קטן יותר של השמן, כך השמן מחומצן פחות. הידעת? הכנת פופקורן במיקרוגל בשקית אינה מומלצת, משום שמחקרים הראו, כי בחימום נוצרות תרכובות כימיות מסרטנות המתפרקות משקית הפופקורן.

מה עדיף: קלח תירס חם או מהקופסה?

קלח תירס וגרעיני תירס מוקפאים שאינם מעובדים בריאים יותר ומומלצים יותר לאכילה מאשר תירס מקופסת שימורים. שיטת הקפאת התירס שומרת על הערכים התזונתיים של התירס. תירס משומר פחות מומלץ משום שמזון שמקורו מקופסאות שימורים מכיל חומרים כימיים כגון ביספינול A, כמו כן תירס משומר מכיל כמות גבוהה של נתרן, צריכה גבוהה של נתרן נמצאה כעשויה להעלות את לחץ הדם ולמחלות אחרות כגון סרטן. כמו כן, לרוב התירס המשומר מכיל תוספת של סוכר לצורך שיפור הטעם, על כן העדיפות היא לתירס טרי או מוקפא.

שמן תירס – האם הוא בריא לנו?

את שמן התירס מכינים מזיקוק של זרעי התירס. השמן מכיל חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 6, חומצת שומן חיונית לגוף אך כאשר היא עוברת חימום היא עלולה להזיק לגוף ולהגברת הסיכון למחלות לב וכלי דם למשל. צריכה של שמן תירס עלולה לגרום גם לירידה ברמות הכולסטרול הטוב בדם אך גם לירידה בכולסטרול הרע בדם. על כן שימוש בשמן תירס פחות מומלץ בייחוד כאשר משתמשים בו לבישול או אפייה.

 

מתכון: פולנטה בריאה

רכיבים (כ-150 קלוריות למנה)

אופן ההכנה

  1. מחלצים את תוכן התירס מגרגירי התירס בעזרת סכין חדה, חורצים לאורך את קלחי התירס, תוך כדי פציעת הגרגירים ולוחצים בעזרת גב הסכין את הקלח לאורכו ומוציאים את התוכן מהגרגירים.
  2. מחממים מחבת עם שמן הזית, מוסיפים את עסיס התירס ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-4-5 דקות.
  3. מוסיפים את החלב, ממשיכים לערבב ולבשל כ-5 דקות נוספות עד לקבלת תערובת סמיכה ומבעבעת.
  4. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
  5. מניחים את הפולנטה בצלחת הגשה ומפזרים מעל עלי בזיליקום או פטרוזיליה. אפשר גם לחתוך עגבניות שרי ולפזר מעל.

בתאבון!

הכתבה באידבות: ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית בסטודיו סי, הרשת הנשית המובילה בישראל לעיצוב, חיטוב, כושר והרזיה- טלפון 5045*

 

Exit mobile version