fbpx
הורות וילדיםכושר, תזונה ובריאות

כל מה שרציתן לדעת על בדיקות ומשקפי ראיה אצל ילדים

ישנו קשר הדוק בין ראייה ללמידה. למעשה, מומחים אומרים כי כ-80% מחומר הלימוד בבית הספר מועבר בצורה ויזואלית. לכן הצלחה בלימודים ומימוש הפוטנציאל הקדמי, תלויים רבות בראיה חדה.

לקראת החזרה לבית הספר, עמוס ריינד, אופטומטריסט ובעלים של חנות האופטיקה 'ריינד אופטיקס' בקניון קרית אונו, עונה על שאלות נפוצות ומסביר- מה כל ההורים חייבים לדעת לפני תחילת שנת הלימודים.

מתי צריך לעשות בדיקת ראיה?

ילדים עד גיל 7 חייבים לבקר אצל רופא עיניים לפחות פעם אחת לצורך בדיקה. רופא עיניים מבצע בדיקת עיניים הכוללת הרחבת אישונים לצורך בדיקה מקיפה של בריאות ותקינות העיניים, לצד בדיקת ראיה. אחרי גיל 7 ניתן ורצוי לבצע את בדיקת הראיה אצל אופטומטריסט מוסמך. אופטומטריסט בודק האם יש צורך במשקפים (בדיקה זו מתבצעת ללא הרחבת אישונים או שימוש בטיפות), ואינו בודק בריאות העין.

בדיקת ראיה לפני חזרה ללימודים היא חלק מההכנות שההורים צריכים לעשות, וחשובה לא פחות (ואפילו יותר) מקניית תיק או מחברות. אל תחכו עם הבדיקה לרגע האחרון, כי ברוב המקרים יעברו כמה ימים מרגע הזמנת המשקפיים ועד לקבלתם.

איגוד רופאי העיניים בישראל ממליץ לבצע בדיקת ראיה אחת לשנה.

האם בדיקת ראיה אצל ילדים שונה מזו של המבוגרים?

בדיקת ראיה אצל ילדים או מבוגרים מתבצעת על מנת לאתר סוגים שונים של ליקויי ראיה, כמו רוחק ראיה, קוצר ראיה ואסטיגמטיזם. בבדיקות ראיה אצל ילדים שמים דגש נוסף על איתור עין עצלה, או פזילה ואיתור של קשיים בראיית עומק וראיה דו עינית, הנפוצים יותר בקרב ילדים. כל בעיה באחד או יותר מהתחומים האלה, עלולה לגרום לקשיים אפשריים בהתפתחות ובלימודים, ומהווה גורם אפשרי לכאבי ראש ועיניים.

פעמים רבות הורים ומורים יכולים לזהות בעצמם שהילד לא רואה טוב. הנה כמה סימנים שעשויים להעיד על ליקוי ראיה של הילד:

  • כשהילד משפשף הרבה את העיניים, מתלונן על כאב ראש, או על עיניים כואבות
  • אם הילד יושב קרוב מידי למסך הטלויזיה, או מחזיק את הספר/טאבלט/נייד קרוב לפנים
  • אם הילד ממצמץ, עוצם עין אחת, או מטה את הראש כשהוא מנסה לקרוא או לראות טלויזיה
  • הילד סובל מרגישות לעור או שעיניו דומעות
  • אם הילד מאבד קשב במשימות שדורשות קריאה, או מסרב לקחת חלק
  • במקרים מסויימים בעיות הראייה של הילד מזוהות בטעות כבעיות למידה או הפרעות קשב, ולא מטופלות נכון. בדיקת ראיה יכולה למנוע את התסכול והקושי

במידה וההורים או המורים מבחינים באחד או יותר מהסימנים, כדאי לקחת את הילד לבדיקת ראיה.

מהבדיקה עלה שהילד זקוק למשקפיים. איך בוחרים מסגרת מתאימה? על מה צריך להקפיד?

בבחירת משקפי ראיה לילדים קיימים גורמים רבים שצריך להתחשב בהם, בניגוד למבוגרים, שלרוב בוחרים לפי סגנון אופנתי ומחיר…

  • נוחות – על מנת שהמשקפיים לא יפריעו לילד במהלך היום כדאי לבחור במסגרת קלה, שתהיה נוחה ומורגשת ככל הפחות. נסו למדוד עם הילד כמה זוגות שונים כדי שירגיש מה נוח לו יותר.
  • אחיזה – שימו לב שהמסגרת יושבת היטב על גשר האף, אך לא מפעילה עליו לחץ. אפונים (החלק שיושב על האף) מגומי יהוו פתרון טוב לכך. בדגמים מסוימים ידיות המשקפיים מתעקלות מאחורי האוזן ומספקות תמיכה נוספת למשקפיים על הראש.
  • חומר – אורח החיים הפעלתני של הילדים מחייב בחירה במסגרת מחומרים גמישים, שאינה נשברת בקלות, בעת נפילה או מכה. כך
  • גם לגבי העדשות – המנעו מעדשות זכוכית העלולות להשבר, והעדיפו עדשות העשויות מחומרים פלסטיים עמידים.
  • צורה – זכרו שהילדים מביטים פעמים רבות למעלה, כשהם מדברים עם מבוגרים, או מביטים אל הלוח. שימו לב שגודל המסגרת יכסה את מסגרת העין, ועניק כיסוי גם במבט מעלה.
  • העדפות הילד – שתפו את הילד בבחירת המסגרת, ותנו לו לבחור את ההדגם מועדף עליו מבין מספר אפשרויות. כך תהיה לו מוטיבציה רבה יותר להרכיב את המשקפיים שהוא בחר ואהב, והתנגדותו תקטן. כיום למותגים המובילים (כמו רייבאן ואתניה ברצלונה) יש קולקציית ילדים שמזכירה את הדגמים למבוגרים, והילד יכול לקנות משקפיים 'כמו של אבא או אמא'.

ילדים בגיל מסוים הופכים למודעים יותר ועשויים להתבייש במשקפיים שלהם. מאיזה גיל אפשר להתחיל להרכיב עדשות מגע?

בארץ ההמלצה היא להתחיל עם עדשות מגע בגילאי 12-13, אך זה מאוד תלוי בבגרות האישית של הילד, שיצטרך לעבור הדרכה על ידי אופטומטריסט ולהקפיד על חיטוי העדשות ושימוש בהתאם להמלצות הרפואיות כדי שלא יתפתחו זיהומים בעין.

לרגל החזרה ללימודים, 'ריינד אופטיקס' מציעים במהלך כל החודש הטבות לילדים:  20% הנחה על הזוג הראשון ; 25% הנחה על הזוג השני ; 30% הנחה על הזוג השלישי.

Show More

מיטל אהרונוב מרקו

בת, אחות, רעיה ואמא ל-3 מהממים. ב-01.03.2015 נולד בני הבכור ואיתו הרצון לפתוח אתר שישמש סוג של קהילה לנשים כמוני. נשים המנסות לשלב בין קריירה למשפחה ועדיין רוצות לעשות שופינג, לאפות ולבשל, לבלות עם חברות, להעניק את כל כולן למשפחה, לבעל וילדים, לטפח את הבית ובתוך כל הבלאגן...איכשהו...לרדת במשקל. אז נעים מאוד, אני מיטל, ואני יותר משמחה שהחלטתם להציץ לפינה הקטנה שלי בעולם הוריטואלי הענק.
אולי גם יעניין אותך?
Close
Back to top button
X