אוגוסט בישראל זה תמיד חם מאד, דביק, ובלתי נסבל, אבל לאלה הסובלות מהזעת יתר זה אפילו יותר קשה. בשיא הקיץ, ד"ר עופר לנדאו, מומחה בכירורגיה ברשת המרפאות כללית אסתטיקה בפריסה ארצית, בהסבר על התופעה הזעת יתר ודרכים לטפל בה.
להזעה ישנה חשיבות פיסיולוגית, היא מווסתת את חום הגוף. הזעת יתר היא הזעה מוגזמת, מעבר לצרכים הפיסיולוגיים, שמטרידה ומפריעה. מעבר לכך, הזעת יתר מוגדרת גם באופן אינדיבידואלי, לעיתים אנשים כלל לא מודעים לאפשרויות הטיפול ולחלקם המצב אינו מפריע.
מהזעת יתר סובלים 2-10% מהאוכלוסייה. גברים סובלים מכך יותר מנשים אם כי, יותר נשים פונות לחפש טיפול לבעיה. במדינות עם אקלים חם ולח ההזעה יותר בולטת אם כי, גם במדינות צפוניות הבעיה שכיחה.
כל אדם הנמצא במעמד מלחיץ או מרגש חש בעליה בדופק, חיוורון ולעיתים גם זעה קרה. הסובלות מהזעת יתר מכירות את התופעה מצוין. ב-40% מהמקרים של הזעת יתר מדובר בתופעה משפחתית, עובדה המעידה על קשר תורשתי.
דרכי הטיפול בהזעת יתר
- טיפול בבוטוליניום טוקסין – בוטוליניום טוקסין הינו רעלן של חיידק אנארובי שנקרא CLOSTRIDIUM BOTULINIUM. חומר זה, מעכב את השחרור של אצטילכולין. אצטילכולין, הינו החומר שמופרש מקצות העצבים, בסמוך לבלוטות הזעה והוא זה שגורם להפרשת הזעה מהבלוטה. כיום זהו הטיפול הנבחר בהזעה יתר בכפות הידיים, בתי השחי וכפות הרגליים. יעילותו מוגבלת מבחינת משך תוקפה.
- טיפול באמצעות טיפולים כירורגיים – ניתן להשיג המטרה הרצויה ואפקטיבית למשך טווח זמן ארוך. יחד עם זאת, הרבה מהפונים לפני טיפול כירורגי, ינסו טיפולים אחרים ולאחר שאלה לא יביאו תוצאות משביעות רצון מהלך כירורגי הוא הדרך עם סיכויי הצלחה גבוהים יותר.
- סימפטקטומיה טורקלית – ניתוח בהרדמה כללית במהלכו מנותק העצב הסימפתטי, המצוי בתוך בית החזה. עם ההתפתחות הטכנולוגית של הכירורגיה בתחום האנדוסקופי (ניתוחי וידיאו זעיר), ניתוח הסימפטקטומיה הפך לניתוח פשוט ומבצעים אותו כבר למעלה משני עשורים, דרך פתח בגודל 10 מ"מ בבית השחי, מתבצע חיתוך של העצב, בצורה מאוד מדויקת. ההשפעה על ייבוש כפות הידיים הינה מיידית ולאחר הניתוח המטופל נשאר להשגחה למספר שעות, עד ליממה בבית החולים. בימים שלאחר הניתוח קיים בדרך כלל כאב בחזה, הפוחת בהדרגה, תוך 7-10 ימים. תופעת לוואי שכיחה של הניתוח, הקוראת בערך בשליש מהמקרים, הינה הזעה מפצה – הופעת זיעה במקום אחר בגוף (גב, בטן, מפשעות או רגליים). לתופעה זו אין הסבר, אך ברוב המחקרים, למרות תופעה זו, שיעור שביעות הרצון של המטופלים גבוה ביותר.
בכללית אסתטיקה מתבצע ניתוח זה בשיטה חדשה, שבה במקום לחתוך את העצב הסימפתטי בתוך החזה, מהדקים עליו סיכות. סיכות זעירות אלה עשויות מטיטניום (חומר מתכתי) ואינן גורמות לתופעות לוואי כלשהן בגוף. הלחץ שנוצר על העצב, על ידי המהדקים, מונע העברת אותות חשמליים לבלוטות הזיעה ובכך בעצם מנטרל את תפקודן. שיטה זו מאפשרת במקרה ומתפתחת הזעה מפצה ברמה בלתי נסבלת, להשיב את המצב לקדמותו על ידי הוצאת המהדקים. מחקרים מראים כי לשיטת המהדקים תוצאות טובות מכל השיטות האחרות ושיעור שביעות הרצון מהניתוח הינו גדול ביותר, עם יתרון בולט לשיטה. - שיטת הגירוד מתחת לבית השחי – דרך שני חתכים זעירים, מוכנס אל מתחת לעור מכשיר המגרד את העור שמתחתיו ובסמוך אליו. ממחקרים עולה כי שיטה זו זוכה לשיעור ההצלחה היה של 80%.
- שיטה דומה הינה שאיבת תת-עור בית השחי. יתרון שיטה זו הוא בעובדה שהפגיעה בעור היא מינימלית והיא יוצרת הצטלקות לעיתים נדירות, שלא כמו בשיטה של כריתת עור בית השחי, בה ההצטלקות היא שכיחה יותר. ישנם הגורסים שסוג זה של ניתוח הינו סוג הטיפול המועדף במידה ולא הצליחו טיפולים אחרים לא ניתוחיים.