הכיני גופך לתרומת דם

לרגל יום העזרה הראשונה שחל ביום ראשון ה-11.9.16 בדקנו עם ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית בסטודיו סי,  מה צריך לעשות לפני תרומת הדם? אמנם, תרומת דם מצילה חיים, אך עם זאת יש נשים הרוצות לתרום דם, ולא יכולות בשל מגבלות שונות ביניהן מגבלות בריאותיות.
בכתבה נבחן למי לא מומלץ לתרום דם? ומה אתן יכולות לעשות כדי לשפר את "איכות הדם" שלכן מבחינה תזונתית בכדי לתרום דם? מה מומלץ לאכול ולשתות לפני ואחרי לקיחת הדם?

כל אדם בריא בגילאי 18-80 העונה על הקריטריונים של נוהלי משרד הבריאות, רשאי לתרום דם. כאשר הגיל המרבי לתרומת דם ראשונה הוא 65 שנה. תורם דם מעל גיל 70 יוכל לתרום דם במידה ותרם דם בשנתיים שטרם מועד התרומה המיועדת. בהנחיות של מגן דוד אדום יש רשימה מפורטת מי לא יכול לתרום דם, למשל אם הייתה תגובה קשה בתרומות קודמות, כמו איבוד הכרה, או התכווצויות, משקל התורם נמוך מ- 50 ק"ג, בעלי לחץ דם גבוה או נמוך, אדם הסובל מבעיות רפואיות שונות.
שאלנו את ליטל אם יש מה לעשות כדי לשפר את המצב הבריאותי לקראת תרומת הדם, ע"י שינוי בתזונה ואורח החיים?

אם תשמרו על לחץ דם תקין, תוכלו לתרום דם

כדי לתרום דם, לחץ הדם צריך להיות מתחת ל- 180/100 ומעל 100/60 מ"מ כספית. כדי למנוע לחץ דם גבוה, ניתן ע"י שינוי באורח החיים למנוע עלייה בלחץ הדם. הנה כמה דרכים לשמור על תזונה בריאה למניעת ירידת לחץ דם.

לסובלים מלחץ דם נמוך, יש להתייעץ עם רופא

המלצות תזונתיות לפני ואחרי תרומת הדם

תרומת דם מצילה חיים ותורמת לבריאות התורם!

תרומת דם יכולה לא רק להציל חיים אלא גם תורמת לבריאות התורם. מחקרים מראים כי תרומת דם מפחיתה את הסיכון למחלות לב, ומשפיעה על רמות הסוכר בדם. למי שתרם דם לפחות פעם בשנה היו תוצאות טובות יותר במבחן העמסת סוכר. תורמים דם, מצילים חיים, ותורמים לבריאות.

תרומת דם של הסובלים מאנמיה

אנמיה מחסר בברזל, מאופיינת בתכולה נמוכה של המוגלובין בדם, או חסר בתאי דם אדומים הנושאים את ההמוגלובין. כתוצאה מכך אספקת החמצן לתאי הגוף יורדת. כאשר האנמיה נובעת מחסר בברזל שמקורו מהתזונה, ניתן ע"י שינוי תזונתי למנוע מחסור של ברזל ולשמור על רמות המוגלובין תקינות. אנמיה עלולה להיגרם גם כתוצאה מאיבוד דם, תת ספיגה, ממחלות שונות, וחסרים ברכיבים תזונתיים כגון חומצה פולית וויטמין B12. הדרישה היומית המומלצת לברזל היא, 8 מ"ג לגברים. לנשים בגיל הפוריות – 18 מ"ג ברזל, לנשים בגילאים 51-70 , 8 מ"ג ברזל ליום. באנמיה עקב חוסר בברזל רצוי לקבל טיפול באמצעות מתן תוספי ברזל על מנת למלא את מאגרי הברזל בגוף ולשפר את התזונה על מנת למנוע החמרת האנמיה. כדי לשפר את צריכת הברזל רצוי להקפיד על תזונה עשירה בברזל הכוללת, בשר אדום, קטניות, אגוזים, ירקות עליים. ברזל מצוי במזונות מן החי ומן הצומח. ספיגת הברזל בגוף מן החי טובה יותר מספיגת הברזל שמקורו מן הצומח. על כן צמחונים וטבעונים שנמנעים מצריכה של מזונות מן החי (כגון, בשר ודגים), עלולים לפתח אנמיה, כאשר האנמיה הנפוצה ביותר בקרב צמחונים היא על רקע חסר בברזל ובקרב הטבעונים הנמנעים מצריכה של כל מזון מן החי, האנמיה השכיחה היא על רקע חסר בוויטמין B12. על מנת לעזור לספיגת הברזל מן הצומח, רצוי לצרוך מזון עשיר בוויטמין C (כגון פלפל, תפוז, לימון, ושאר פירות הדר, קיווי, תותים) יחד עם מזון העשיר בברזל מן הצומח, ניתן להוסיף מיץ לימון  לסלט או לירקות מבושלים יחד עם צריכה של קטניות למשל, כדי להגביר את ספיגת הברזל. לאוכלי הבשר, רצוי להקפיד על צריכה של מזונות עשירים בברזל, כגון בשר בקר, בשר הודו, עוף, דגים וכבד עוף או בקר יחד עם מזונות מן הצומח כגון, אגוזים, גרעיני דלעת וחמניות, טחינה, קטניות ותרד.

תרומת דם של חולי סוכרת מאוזנת שלא משתמשים באינסולין

הסוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת ברמת גלוקוז (סוכר) גבוהה בדם. כאשר יש שני סוגים לסכרת, סכרת סוג 1 (תלויה באינסולין) וסכרת סוג 2 שבה נוצרת עמידות לאינסולין והגוף אינו מסוגל לנצל ביעילות את האינסולין הקיים ולהכניס סוכר לתאים. מחלת הסוכרת מגבירה את הסיכון לפתח מחלות שונות ביניהן, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, יתר שומנים בדם, ומחלות כליות. בסכרת סוג 2 שאינה תלויה באינסולין, ניתן בעזרת תזונה מאוזנת ופעילות גופנית לאזן את רמות הסוכר בדם. חולי סוכרת מאוזנים הם חולים אשר רמת הסוכר אצלם בדם יציבה. עקרונות התזונה לאיזון הסוכרת כוללים, פיזור צריכת הפחמימות במשך היום, כך שארוחה עיקרית תכיל עד 2 מנות פחמימה (עד 30 גרם פחמימה) וארוחת ביניים עד מנה אחת, זיהוי מקורות לפחמימה כגון, דגנים, קטניות, פירות, ומוצרי חלב ניגר. העדפת צריכת פחמימות מורכבות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (קצב ספיגת סוכר לדם ממערכת העיכול איטי, רמות הסוכר בדם עולות בצורה מתונה). הקפדה על צריכת מזונות העשירים בסיבים תזונתיים כגון ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות. שימוש נכון בממתיקים מלאכותיים, קריאת הסימון התזונתי של המוצר וזיהוי הסוכרים במוצר ותכולתם. להמעיט בצריכת חטיפים ומתוקים ושתייה מתוקה. מומלץ לבדוק את רמות הסוכר בדם ע"י מכשיר גלוקומטר, ולנטר את רמות הסוכר בצום וכשעתיים אחרי ארוחה. מומלץ לשלב פעילות גופנית לפחות 150 דקות בשבוע, מחקרים הראו כי פעילות גופנית תורמת לאיזון רמות הסוכר בדם. לסובלים מעודף משקל, מצאו כי ירידה של 5-10% במשקל עוזרת באיזון הסוכרת, ע"י שילוב נכון של תזונה נכונה וספורט ניתן לרדת במשקל ולאזן את רמות הסוכר בדם.

—————————————————————-

מתכון עשיר בברזל: קציצות בשר מבושלות וגרגירי חומוס

מצרכים

לקציצות

לרוטב

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את כל החומרים לקציצות ומעבירים למקרר למשך כחצי שעה.
  2. מחממים תנור לחום 180 מעלות.
  3. יוצרים כדורים מתערובת הבשר ומשטחים מעט.
  4. מניחים נייר על גבי תבנית אפייה ובוזקים מעט שמן. מעל מניחים את כדורי הקציצות, ואופים בתנור במשך 10-15 דקות עד להזהבה. מוציאים מהתנור ומצננים מעט.
  5. מכינים את הרוטב, מחממים בסיר את השמן, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את הפלפל, הסלרי וממשיכים לטגן עד שהירקות מתרככים. מוסיפים את גרגירי החומוס והתבלינים ומערבבים. ולבסוף מוסיפים את המים הרותחים ומרתיחים כ- 2 דקות.
  6. מוסיפים את קציצות הבשר לסיר ומבשלים כחצי שעה נוספת על אש בינונית ומידי פעם יוצקים מהרוטב על גבי הקציצות.
  7. מכניסים את הסיר לתנור שחומם ל-180 מעלות למשך 10 דקות.

קלוריות למנה: 250 קק"ל

Exit mobile version