כל מה שרציתן לדעת על התגוננות מפני יתושים

הידעתן שיש דבר כזה – יום היתוש העולמי?  כן כן, הוא יחול בעוד פחות מ-3 חודשים, ב-20 לאוגוסט ובו למעשה מנציחים את תגליתו של הרופא הבריטי סר רונלד רוס אשר גילה בשנת 1897, שיתושים ממין נקבה מעבירים מלריה בין בני האדם.

רוס למד רפואה בבית החולים סנט בטוליו בלונדון והצטרף לשורות השירות הרפואי ההודי. הוא עבר במקומות שונים בהודו כאשר חקר את מחלת המלריה, ואף לקה בה בעצמו. במחקריו הוא גילה כי טפיל המלריה מועבר על ידי זן ספציפי של יתוש, האנופלס, ואף הצליח להדגים את גלגול החיים המלא של הטפיל כולל הימצאותו בבלוטות הרוק של היתוש. בשנת 1902 זכה רוס בפרס נובל על מחקריו יוצאי הדופן על מחלת המלריה. על שמו נקראים רחובות רבים בהודו ובית חולים למחלות טרופיות בהיידרבד, בלונדון נוסד על שמו "מכון רוס" למחלות טרופיות והיגיינה.

אותו מכון לונדוני מקיים בכל שנה ב-20 באוגוסט, החל משנת 1930, חגיגות לרגל יום היתוש, היום שאותו ביקש רוס שיציינו בעתיד מדי שנה. היום המיוחד ליתושים כולל אירועים כגון מסיבות ותערוכות, הכול תחת כילה גדולה נגד היתושים שאינם מוזמנים.

זה נחמד שחוגגים לתיושים מסביב לעולם, אבל בואו נודה באמת – בארץ יש לנו יותר מדי יתושים ומי שבאמת אוהבת אותם יכולה לחגוג להם מתי שרק בא לה. רוב הישראליות והישראלים ממש לא מחבבים את היתושים ובטח שלא רוצים לחגוג להם. ולמרות שחוגגים להם, ביקשנו ממומחי חברת אס. סי ג'ונסון המייבאת ומשווקת בישראל את המותגים הבינלאומיים אוטן (Au tan) ו-רייד (RAID) להגנה מיתושים ללמד אותנו קצת עליהם ובעיקר לתת לנו טיפים כיצד להתגונן מפניהם.

מבוא ליתושים

ככל שחם יותר בקיץ, זה מרגיש שיש יותר ויותר יתושים.

היתושים משתייכים למשפחה גדולה של חרקים מסדרת הזבובאים, במשפחת היתושים (Culicidae) ישנם למעלה מ-3,000 מינים. תפוצתם הינה כמעט כלל עולמית, למעט הקטבים. כיום בישראל ישנם למעלה מ-40 מינים שונים של יתושים הנחלקים ל-6 עד 8 סוגים.

בשלבים הראשונים להתפתחותם או בשפה מקצועית "דרגות צעירות", הם נמצאים במים, בעוד שבבגרותם הם חיים מחוץ למים. ביום הראשון להגחתם לעולם, הם ניזונים מסוכר, שמקורו בצמחים כמו צוף פרחים או פירות. עוד באותו היום על פי רוב הם יזדווגו. אורך חיי הזכר קצר ולאחר ימי הזדווגות בודדים מתים כל הזכרים. הנקבות יכולות לחיות מספר שבועות בתנאים טובים אם מתמזל מזלן.

הנקבה מזדווגת פעם אחת בחייה ונושאת בקרבה כמות זרע שמספיקה למספר מחזורי הטלה. מלבד הסוכרים, לעומת הזכר, הנקבה צורכת גם חלבון (דם) לצורך התפתחות הביצים, לכן לאחר ארוחת הסוכר וההזדווגות תחפש הנקבה קורבן לעקוץ. את החלבון הדרוש לה, נקבת היתוש מלקטת בדם חם של בעלי חיים ובני אדם. קיימים מיני יתושים בודדים שאינם עוקצים ומטילים מספר ביצים מועט יחסית ליתושים העוקצים.

היתושה מזהה את הקורבן על ידי ריכוז הפחמן הדו-חמצני הגבוה סביב גופו, על ידי טמפרטורת גופו וסימני ריח נוספים. ישנם מיני יתושים שטווח המינים הנעקצים על ידם הוא רחב מאוד, בעוד שהאחרים מתמחים בזיהוי ועקיצה של מספר מועט של מינים. מבין המינים המתמחים יש שיעדיפו לעקוץ יונקים, יש שעוקצים רק עופות, ויש אפילו המתמחים בזוחלים או בדו-חיים. כעבור כיומיים לאחר העקיצה הנקבה תטיל את ביציה.

מקורות מים הם מקור דגירה פוטנציאלי לזחלי יתושים, המתפתחים במים עומדים או שזורמים לאט. הרכב מיני היתושים וצפיפות האוכלוסיות תלויים באזור הגיאוגרפי ובתכונות בית הגידול כגון הרכב המים, קצב הזרימה, הצומח והחי, הטמפרטורה וכדומה.

זני היתושים הנפוצים בישראל וסביבת הגידול שלהם

מבוא לעקיצות יתושים

מדוע דווקא אתן נעקצות? בטוח שחשבתן על זה לא פעם, בעיקר בתקופת השיא של היתושים כשהעקיצות הופכות למטרד של ממש. כיום בישראל יש כ – 40 מינים של יתושים, הפופולארי מבניהם הוא יתוש הנמר האסייתי, נקבת יתוש אחת יכולה לגרום למספר רב של עקיצות בתוך זמן קצר ולעקיצות גם דרך בגדים דקים. התגובה האלרגית של רוב האנשים לעקיצת היתוש– גירוד, אדמומיות, ונפיחות, חריפה יותר מהתגובה לעקיצות יתושים אחרים. בדרך כלל יוצאות היתושות לפעולת העקיצה במהלך היום ובשעות בין הערביים.

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור מטעם חברת אס.סי ג'ונסון, מסבירה: "למרות הדעה הרווחת, האמת היא שההבדלים בין אלו שנעקצים יותר לאלו שנעקצים פחות אינם קשורים לרמת המתיקות של הדם, אלא לגורמים רבים שרק אחד מהם קשור לסוג הדם."  לדבריה: " כשאנחנו מזיעים אנחנו מפרישים חומצה לקטית, אמוניה ותרכובות נוספות. הריח מושך אלינו את היתושות כפי שאנחנו נמשכים לריח של מאכל טעים למשל. לכן חשוב להימנע מפעילות גופנית לפני השינה"

סיבות נוספות לעקיצות על ידי יתושים

כיצד להימנע מעקיצות היתושים?

זמזום יתושים טורדני, גירוד וחוסר נעימות יכול לשגע כל אדם, שלא לדבר על העקיצות. להלן טיפים ועצות כיצד להימנע מעקיצות היתושים:

שלב ראשון – ריסוס מקדים, מומלץ לפני עונת הקיץ או מעבר לבית חדש.

שלב שני – התאבזרות בתכשירים שונים:

שלב שלישי – יש לבדוק ביסודיות את הבית, החצר והגינה לפחות פעם בשבוע ולאתר כל מקור להצטברות מים עומדים, לדוגמא: דלי העומד מתחת לניקוז של מזגן, כלי מים של בעלי חיים, מים המצטברים בעציצים, תחתיות עציצים ואדניות, פחים ודליים.

שלב רביעי – היתושים נמשכים לצבעים כהים ובולטים ולכן מומלץ לגוון את המלתחה וללבוש בקיץ ביגוד בצבעים בהירים.

ואם כבר נעקצתן אז אין צורך להילחץ – מרחו "אוטן אפטר בייט" על מקום העקיצה להקלה מידית על הנפיחות והאדמומיות ותשכחו מהעקיצה והגירוד.

Exit mobile version