כיצד לזהות חוסר איזון ברגליים של הילד?

רגליים שאינן שוות בצורתן ובאורכן עלולות לגרום למגוון בעיות ובכללן כאבי רגליים וגב. ברוב המקרים בעיה זו אינה מאובחנת בזמן כדי למנוע נזקים עתידיים בגוף ובנפש. הבדלים קטנים באורך או בזווית רגליהם של הילדים הצעירים, עשויים לגדול ולהזיק בעתיד. ד"ר רפאל פרטר, כירופרקט מומחה לילדים והמנהל הקליני כל מרכז רפאל לרפואה משלימה, מסביר כיצד ניתן לזהות את התופעה בזמן ואיך ניתן לשפר את התפתחות הילד.

מהו חוסר איזון ברגליים?

חוסר איזון ברגליים הוא כשמרכזי הגדילה המרכזיים ברגליים לא מתפקדים כראוי – המרכז הראשי שנמצא באמצע העצם, והמרכזים המשניים הנמצאים בקצוות וכוללים את הסחוסים והפרקים. תפקוד תקין של הרגליים תלוי במודעות הגוף (הפעלת הגפיים), התפתחות עמוד השדרה והיכולת התנועתית שלו, ומערכת ההצלבה (היכולת של הגב להפעיל את האלכסונים מהיד לרגל הנגדית). חוסר איזון ברגליים עשוי להיווצר בשל מגוון סיבות כשהמרכזיות שבהן הן: בעיות גנטיות, התפתחות לא תקנית, חילוף חומרים והורמונים, ופגיעות ונפילות.

עד גיל 4-5 הרגליים עדיין גמישות, הגידים והרצועות עדיין לא התעבו, השרירים חלשים וצורת הרגל לא התגבשה לחלוטין. לכן, אם עד גילאים אלה, רואים חוסר איזון בין הרגליים, ייתכן שמדובר בחוסר איזון זמני ולכן ההבחנה מתבצעת לאחר גיל 4-5. חשוב לציין, שבמידה ונראה חוסר איזון משמעותי, מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום כדי לשלול בעיות אפשריות נוספות.

כיצד ניתן לזהות חוסר איזון ברגליים אצל הילד?

למעט רגליים שבאופן מוחשי נראה שאינן שוות, יש סממנים נוספים המצביעים על בעיה אפשרית ברגליים: הילד מתלונן על כאבים ברגליים, יש צליעה ממושכת, נפילות ומעידות באופן תכוף, חוסר שיתוף פעולה של הילד בשיעורי ספורט ואי שקט. גם גמישות יתר, או ישיבה ממושכת של הילד על העקבים, עלולה להצביע על בעיה ברגליים.

כדי לזהות חוסר איזון ברגליים של הילד, ניתן לערוך מספר בדיקות ביתיות פשוטות, אך ראשית יש לשלול שהסיבה היא בעיות הורמונליות – בדקו את הגובה והמשקל של הילד וחשבו האם הם תקינים. אם הם תקינים, ייתכן שקיים חוסר איזון ברגליים המצריך טיפול ושאין מדובר בחילוף חומרים והורמונים. להלן הצעות לבדיקות ביתיות שניתן לערוך:

הרגל מורכבת משלושה פרקים עיקריים: ירך, ברך וכף הרגל ולכן בבואנו לטפל בחוסר איזון ברגליים, נתמקד בשלושת אלה. במקרים מסויימים רק טיפול מקצועי יסייע, אך יש מקרים רבים בהם ניתן באמצעות פעולות ועיסויים פשוטים לסייע להתפתחות הרגליים ושיפור היציבות והאיזון.

במידה וכל אלה לא מצליחים ונראה שהבעיה ממשיכה, יש לפנות למומחה. בשיטת "חילוץ עצמות" במרכז רפאל לדוגמא, מאבחנים את שלושת השכבות של הגוף – שרירים, איברים, מערכת העצבים והצינורות המקשרים, ובודקים "מה לא עובד". בבעיות רגליים מתמקדים בדריכה, עמידה, הליכה, טווחי תנועה ומידת המתח בשרירים. על פי השיטה, שלושת האיברים המרכזיים בגוף הם מח, לב וכבד ובכל דרך טיפולית טבעית, חשוב להתייחס אליהם כמפתח לפיתרון הטיפולי. אם קיימת בעיה במבנה של העצמות או בעיה גנטית מולדת, צריך לטפל באמצעים אורטופדיים נוספים ובמקרה של סכנה, יש לשקול ניתוח כפתרון אחרון.

האם ניתן למנוע חוסר איזון ברגליים?

החוק הראשון במניעת בעיות במבנה וכאבי רגליים הוא בחירה נכונה של נעליים. הריפוד, הקשתות והמדרסים בנעל בעלי חשיבות עליונה. צריך מקום לרוחב הרגל, לאצבעות ולציפורניים. כל הגוף נשען על הרגליים ולכן חשוב להשקיע בנעליים איכותיות שיהוו תמיכה למשקל הגוף של הילד.

היבט נוסף שיש להקפיד עליו הוא מתיחות וחימום לפני פעילות ואחריה. הנשימה בזמן פעילות צריכה היות קצובה ומסודרת ולכן יש ללמד את הילד כיצד ללכת/ לרוץ ולנשום בו זמנית באופן נכון. בעמידה והליכה ממושכת יש להעביר את משקל הגוף בין הרגליים באופן מאוזן ושווה. גיד אכילס קצר מגביר את הנטייה לבעיות בכף הרגל ולכן מומלץ לבעלי נטייה שכזאת לבצע מתיחות סדירות של גיד אכילס. ככלל, נסו לסייע לילדים לשמור על שרירי רגליים חזקים ומאוזנים.

חוסר איזון ברגליים עשוי להיגרם ממגוון סיבות וכאמור, יש כמה דרכים לטפל בכך. חשוב לשים לב לתנועתיות של הילד, להיות במעקב האם חל שינוי, האם הוא מתפתח באופן תקין או שצריך לסייע לו. הבריאות מתחילה ברחם ונמשכת כל החיים ולכן חשוב לבדוק ולטפל בילדים מגיל ינקות והלאה.

Exit mobile version