fbpx
בית והום סטיילנג

אימל'ה ג'וק – טיפים ועיצות כיצד מתמודדים עם החרקים בקיץ

הכותבת היא מנכ"לית SC ג'ונסון ישראל, המשווקת את מוצרי RAID ו-AUTAN

חרקים. לאט לאט אני מבינה שלכל מי שסביבי יש "אישו" איתם על הציר שבין גועל לחרדה. בתפקידי הנוכחי, כמובילת חברה המתמחה בתחום, למדתי שהדברים הרבה יותר בשליטה ממה שנדמה וכיום, יש לא מעט פתרונות איכותיים ומתקדמים להתמודדות עם החרקים.

באופן אישי, הנושא, איתו אני מתמודדת מדי יום כל היום לערך, הוא סוג של סגירת מעגל עבורי. כילדה, גדלתי באזור כפרי ליד שדות ומרחבים פתוחים, והתאמנתי לא פעם בלכידת חרקים. אפילו היתה לי גינת חיפושיות קטנה בחצר. אבל, לאחרונה אני מבינה שלא כולם כמוני. שאנשים שמסוגלים להזיז הרים וגבעות, לרוץ קילומטרים או להפיק אירועים יוצאי דופן לא מצליחים לתפקד כשהם מול חרקים.

למה אנחנו מפחדות מחרקים?

התהייה לגבי הסיבות בשלן אנחנו לא מסתדרים עם חרקים או סובלים מאנטומופוביה (פחד מחרקים) עניינה לא מעט אנשים ברחבי העולם החל ממדענים וכלה בפסיכולוגים. במחקר גדול שנערך בשנת 2016 באוניברסיטת צ'פמן שבארצות הברית דורגו הפחדים הכוללניים של האמריקניים וכיוון שהטבלה לא משקרת הנה כמה נתונים מעניינים: בראש הטבלה ממוקמים הפחד מהטרדה של רשות ממשלתית (כשישים אחוזים מהנשאלים) ומוות בהתקפת טרור (ארבעים אחוזים מהנשאלים). כשיורדים כלפי מטה באחוזים פחד מחרקים נמצא במקום מכובד ביותר (מטריד כ-25 אחוזים מהנשאלים) כשמתחתיו ממוקמים פחדים כמו פחד גבהים (24.5 אחוזים), פחד מאבטלה (24.6 אחוזים) ואפילו מחטיפה (19.5 אחוזים).

אז למה באמת אנחנו מפחדים? התשובה אגב די מורכבת וכוללת שלושה פרמטרים עיקריים:

  • סיבות תרבותיות – בעוד בתרבויות מסויימות חרקים נחשבים למשהו ידידותי ואפילו כזה שראוי למאכל , בתרבויות אחרות חרקים הם סמל למשהו שראוי להגעל ממנו. ובל נשכח, הפחד עובר דרך תהליך החברות- כאשר ילדים רואים את ההורים שלהם נגעלים מיצור כזה או אחר, הם מאמצים התנהגות דומה.
  • סיבות בריאותיות – נוכחות של חרקים בסביבה מסמנת עבורנו, גם אם בתת מודע, הערת אזהרה: הם עלולים להעביר אלינו מחלות ובאופן עקיף משדרים לנו שהסביבה איננה נקייה.
  • סיבות סביבתיות – הסביבה בה רוב האנשים חיים בתרבות המודרנית, היא סביבה "נקייה", כך שהמפגש ביניהם לבין חרקים איננו תדיר. באופן טבעי, ככל שאנו פוגשים בהם פחות, הפחד מהם רק גדל.

ראש בראש – אנחנו והם

כששואלים אותי מהי הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם חרקים, התשובה שלי נחלקת לשניים: ראשית, כדאי שנדע עליהם (או לפחות על הזנים הפופולריים שלהם) מעט יותר כי ידע, כמו שאמרו לא מעט אנשים חכמים, הוא כוח. ברגע שנבין מי מהם מסוכן באמת ומי ידידותי לסביבתו, נוכל לשכך את רמות הפחד שלנו. ובלי קשר, רצוי ומומלץ להתאבזר בכלים המתאימים כדי להיפרד מאלו שעלולים באמת להזיק.

אגב, זה המקום להזכיר שהחברות הגדולות בעולם בתחום החרקים מפעילות מעבדות בהן מקיימים מחקר לגביהם ומפתחים מוצרים מתקדמים להגנה מפניהם- כאלה שיכילו רכיבים אפקטיביים שיהיו גם ידידותיים לאדם וגם לסביבה.

  • תיקן: או ג'וק בשפה המדוברת, נחשב למפגע תברואתי ויכול להעביר מחלות מעיים וחיידקים שונים.
  • יתוש: כל כמה עונות מבשרים לנו שזנים חדשים/ישנים של יתושים מגיעים לאזורנו (כמו למשל יתוש הזיקה שהלחיץ בעיקר נשים בהריון) ואנו אמורים להתמודד איתם בכלים הקיימים. בארץ קיימים עשרות סוגי יתושים וקשה יהיה למפות את כולם, אך מה שניתן לאמר זה שחלקם מהווים מטרד בלבד (כמו יתושי עש שגונם חום בהיר) וחלקם עוקצים ואף עלולים להעביר מחלות (כמו יתוש הנמר האסייתי שסימן ההיכר שלו הם פסים בשחור ולבן).
  • זבוב הבית: זבוב בגוון אפור, שמעבר לרעש הטורדני שלו גם מעביר חיידקי מעיים.
  • זבוב החול: זבוב קטן ושעיר הגורם בעיקר למחלות עור ופוגע גם בבעלי חיים המתגוררים בבית כמו כלבים וחתולים.
  • זבוב הבשר: זבוב בגוון ירוק מטאלי המעביר מחלות מעיים ומעיד על מפגע תברואתי.
  • פרעוש: חרק חסר כנפיים המעביר מחלות כמו דבר וטיפוס.
  • קרצייה: מעבירה חיידק הגורם לקדחת הבהרות שעלולה במקרים מסויימים להיות קטלנית.
  • עש: קיימים שני סוגים מוכרים, עש הקמח (חום כהה עם כתמי חלודה) המצוי במזונות יבשים ועלול להזיק לבריאותנו ועש הבגדים (גוון צהוב אפרפר) הגורם לחורים בבגדים ואיננו מזיק לנו.
  • טרמיט: נראים כמו נמלים בהירות והורסים כל מה שקשור לעץ החל מרהיטים וכלה בבתי בובות.
  • נמלה: נמלים חומות בהירות/צהובות הנם מפגע אסתטי בלבד, נמלים שצבען אדום עוקצות מאוד.
  • חומייני (מלדרה מטרידה): כשמו כן הוא, מטרידן רציני, ועל הדרך הוא גם מזיק לחקלאות ואוכל עלים, פרחים ושורשים.

אז איך נתגונן באופן ראוי מפני חרקים?

  • שלב ראשון – ריסוס מקדים, מומלץ לפני עונת הקיץ או מעבר לבית חדש.
  • שלב שני – התאבזרות בתכשירים שונים:
    • מכשירים חשמליים המכילים נוזל ידידותי אך אפקטיבי שתפקידו להרחיק יתושים.
    • תכשירים ייעודיים לקטילת מיני סוגי חרקים בטווח המיידי ובטווח הארוך, כמו למשל תרסיס להרחקת נמלים, תרסיס להרחקת מעופפים או תרסיס להרחקת תיקנים.
    • תכשירים למריחה על הגוף להרתעת מגוון רחב של זני יתושים כשאנו בבית או מחוץ לבית. אגב, כדאי לדעת- האזורים בהם מגוון היתושים הוא הגדול ביותר הם לרוב אזורים  טרופיים ועשירים בלחות, לכן כדאי לחפש מוצרים המותאמים לאזורים אלו
Show More

מיטל אהרונוב מרקו

בת, אחות, רעיה ואמא ל-3 מהממים. ב-01.03.2015 נולד בני הבכור ואיתו הרצון לפתוח אתר שישמש סוג של קהילה לנשים כמוני. נשים המנסות לשלב בין קריירה למשפחה ועדיין רוצות לעשות שופינג, לאפות ולבשל, לבלות עם חברות, להעניק את כל כולן למשפחה, לבעל וילדים, לטפח את הבית ובתוך כל הבלאגן...איכשהו...לרדת במשקל. אז נעים מאוד, אני מיטל, ואני יותר משמחה שהחלטתם להציץ לפינה הקטנה שלי בעולם הוריטואלי הענק.
Back to top button
X