מי אחראי לביטחונם של ילדי ההסעות?

לפני כחודשיים פורסם בתקשורת על אירוע קשה של ילד בן 6 מבית שמש, שהורד מרכב הסעות של בית הספר במהלך הנסיעה באמצע הכביש ולא ליד ביתו לאחר שלטענת נהג הרכב והמלווה המבוגר הילד סרב לחגור חגורת בטיחות. האירוע תועד ומשטרת ישראל פתחה בחקירה בעקבות האירוע.

הסעות הן אמצעי שכיח להגעת תלמידים לגני הילדים ולבתי הספר בישראל. כחמישית מהתלמידים במוסדות החינוך הרשמיים מגיעים לבתי הספר באמצעות הסעות. מידי שנה בשנה נפגעים ילדים שהוסעו ברכבי הסעות. מספר תאונות הדרכים בהן מעורבים רכבי הסעות נמצא במגמת עליה. רוב הילדים נפגעו בתוך רכב ההסעות וחלקם מחוץ לו, כאשר נדרסו על ידו. בכמה מהמקרים נתפסו עברייני מין מורשעים ששימשו כנהגי הסעות. במקביל, פורסמו מקרים בהם נהגי הסעות הטרידו מינית ילדות ונערות.

מי אחראי לביטחונם של ילדי ההסעות?

כדי שהסעת ילדים תבוצע באופן חוקי, נדרש רישיון נהיגה מתאים להסעת נוסעים, רכב מתאים שמכיל את כמות הנוסעים המוגדרת בתנאי רישיון הרכב, וברישיון הרכב מצויין מפורשות "מורשה להסיע ילדים", וכן ביטוח מתאים, הכולל הרחבה להסעה בשכר (בביטוח חובה ובביטוח המקיף).

מהן חובותיה של חברת הסעות?

מי אחראי לשמירה על כללי הבטיחות בהסעה?

מתי תיחשב הסעה להסעה בשכר הדורשת ביטוח ספציפי?

כדי שההסעה תיחשב "הסעה בשכר" צריך שיתקיימו שני תנאים : אם מדובר בנסיעה למטרת רווח, ואם מדובר בנסיעה בעלת צביון עסקי.
לכן, גם אם מדובר בהסעות מידי פעם, ולא בקביעות, אבל הן למטרת רווח ובעלות צביון עסקי – הן נחשבות כהסעה בשכר, ונדרש ביטוח ספציפי לצורך כך.  גם תשלום חלקי או השתתפות בדלק יכולות להיחשב כמטרות רווח. השאלה אם לנסיעה יש צביון עסקי – כלומר האם מדובר בהסעת אנשים לצורך עסק ורווח – בנבדל מ"טרמפ חברי".

חשוב לזכור: למרות שתלמידי ישראל מבוטחים בפוליסת ביטוח תאונות אישיות, החלה עליהם גם מחוץ לשעות הלימודים, 24 שעות ביממה, ומכסה נזקי גוף שנגרמו לתלמידים, הרי הכיסוי הביטוחי אינו חל בדרך כלל על תאונות דרכים. לכן, הפיצוי יינתן מכוח פוליסת הביטוח של נהג ההסעות ו/או חברת ההסעות. זו הסיבה שנחוץ לוודא את קיומו של ביטוח ספציפי, המכסה הסעה בשכר.

המלצות בטרם שכירת שירותי חברת הסעות

מומלץ לבדוק את המוניטין של חברת ההסעות – האם היא מוכרת, ידועה ומומלצת על ידי מי שהשתמש בשירותיה. מומלץ לבדוק האם החברה מעסיקה קצין בטיחות מוסמך בתעבורה, האם היא מקפידה לקבל אך ורק נהגים עם רישיון נהיגה הכולל אישור להסעת ילדים, האם היא מקפידה לקבל מכל אחד מהנהגים תעודת יושר כל 5 שנים, האם נהגי החברה עוברים ריענון נהיגה לפחות פעם בשנה, האם רכב ההסעה מתאים להסעת ילדים ועומד בתקנים הדרושים (שלט בולט, פנסי איתות, רכב חדיש ותקין, חגורות בטיחות, כסאות בטיחות ועוד).

הכתבה נכתבה ע"י עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און, ממשרד בר-און, כהן, עורכי- דין, אשר מדורג כמשרד מוביל בישראל בעריכת דין, ובכלל כך בתחום הליטיגציה–התדיינות בבית המשפט, דיני  משפחה ודיני ביטוח ונזיקין, כולל רשלנות רפואית | www.Bar-OnCohen.co.il

Exit mobile version