קשה להישאר אדיש לפלפל צ'ילי, בעל הטעם החריף והנוכח. מי שאוהב אותו – פשוט לא יכול בלעדיו. מדובר ב"פצצת אנרגיה" המוסיפה צבע, חריפות וטעם לכל תבשיל או רוטב. למה חשוב שתשקלו גם אתם להוסיף פלפל צ'ילי לצריכת המזונות שלכם, והיכן אפשר למצוא פלפל צ'ילי ולהוסיפו בקלות לתפריט היומי? על כך ועוד, במאמר שלפניכם.
נעים מאוד, פלפל צ'ילי
פלפל צ'ילי הוא הפלפל האדום החריף, שיש האומרים כי הוא חריף פחות ובעל גוון מתקתק ביחס לפלפל הירוק החריף. פלפל צ'ילי מכיל רשימה ארוכה של ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים אחרים שכדאי לשים לב שאתם צורכים במזון. הנה כמה מהם: ראשית, אולי חשוב להזכיר את הליקופן, אותו קרטנואיד אשר מקנה לפלפל הצ'ילי, כמו גם למרבית הפירות והירקות האדומים האחרים, את צבעו האדום. ליקופן הינו מנוגדי החמצון העוצמתיים שאנחנו יכולים לצרוך בתזונה ויתרונותיו הבריאותיים רבים, ביניהם: הגנה מפני תהליכים סרטניים; שמירה על בריאות הלב וכלי הדם; איזון לחץ הדם; איזון רמות כולסטרול בגוף; שמירה על בריאות העין ואיכות הראייה ועוד.
עוד רכיב המצוי בשפע בפלפל צ'ילי וחשוב לדבר עליו הוא הקפסאיצין, המקנה לפלפל את החריפות שלו. הנה כמה מן היתרונות הבריאותיים בצריכה מספקת של קפסאיצין בתזונה: איזון של רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם; תכונות נוגדות סרטן; שמירה על בריאות מערכת הלב וכלי הדם; קידום תחושת השובע והתייעלות חילוף החומרים (עבור מי שבדיאטת הרזיה); שמירה על בריאות מערכת הנשימה בעיקר אצל מי שנוטה לצבירת ליחה, דלקות בדרכי הנשימה או אסתמה (הקפסאיצין מעודד זרימת הליחה ה"תקועה" ומקל על שחרורה מהגוף); ואפילו הקלה על כאבים וריפוי מזורז של פגעי עור – במריחה חיצונית (בזהירות רבה, ולשטוף היטב ידיים לאחר המריחה).
וזה לא הכל. תמצאו בפלפל צ'ילי גם ויטמיני B, חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, אשלגן, חומצה אלפא-לינולנית (אומגה 3), חומצת שומן אולאית (אומגה 9), ועוד.
אגב, מחקרים שבוצעו לאחרונה מוצאים קשר בין אכילת פלפל צ'ילי וטעמים חריפים לבין שחרור של אנדורפינים במוח, או במילים אחרות – יש קשר בין אכילת צ'ילי לתחושת אושר!
איך אוכלים את זה?
קל מאוד להכין רוטב צ'ילי ביתי, הוא יכול להיות חריף מאוד, או בטעמים עדינים ואפילו מתקתקים. כל מה שצריך לדעת, הוא שרוטב צ'ילי מנצח מכיל המון פלפל צ'ילי (אם אתם מעדיפים את הרוטב שלכם פחות חריף – נקו היטב את הפלפל מגרעינים) וחומץ איכותי (למשל חומץ בן יין לבן או חומץ תפוחים). לרוטב צ'ילי מתוק נוסיף סוכר (בערך כוס לכל 15 פלפלים), ותבלינים על פי הטעם.
אם הכנה של רוטב צ'ילי ביתי פחות נוחה לכם ואתם מעדיפים לצרוך מוצרים בעלי תוספת של צ'ילי עליהם – ניתן לרכוש כיום מזונות מוכנים ואפילו חטיפים מועשרים ברוטב צ'ילי, כמו למשל בייגלה "שטוחל'ה" מתוצרת "מאיר בייגל" המגיעים עם צ'ילי מתוק.
בתיאבון!
הכותבת, ד"ר עומר גלעדי, הנה הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואית