fbpx
כושר, תזונה ובריאות

להתחסן או לא להתחסן – זאת השאלה

ההתלבטות האם להתחסן נגד שפעת או לא נפוצה בקרב חלק נכבד באוכלוסיה שלא בטוח איך עליו לנהוג. מחד, קופות החולים ומשרד הבריאות מפצירים להתחסן, ומאידך, יש פידבקים שליליים מאוכלוסיה שהתחסנה ולא הייתה מרוצה מחיסון השפעת. חיסון נגד שפעת זה חיסון שמבחינה תודעתית "קל" לוותר עליו מכיוון שלרוב שפעת לא נתפסת כמחלה קשה מדי, אלא כמחלה שאפשר להתמודד איתה לבד ולכן אין צורך להתחסן נגדה. המומחים של טלפארמה, בית המרקחת המקוון המוביל בישראל, עושים לנו סדר בדברים ועונים על השאלה הקשה – האם כדאי להתחסן או לא.

ראשית, בואו נכיר – מה היא מחלת השפעת?

שפעת הינה מחלה נגיפית מדבקת כשההדבקה נעשית מאדם לאדם. בכל פעם שמישהו מתעטש או משתעל, טיפות זעירות שמכילות את הנגיף מתפזרות באוויר ועלולות להדביק אנשים בסביבה במידה ויחדרו לגופם. ההדבקה יכולה להיעשות גם על ידי מגע כלומר, במידה ואדם יגע בחפץ מזוהם בטיפות שמכילות את הנגיף, הוא עלול להידבק אם הנגיף יצור מגע עם אחת מריריות הגוף שלו.

ישנם מספר סוגי נגיפים שיכולים לגרום לשפעת

  • נגיף מסוג A – גורם לתחלואה קשה יותר בהשוואה לשאר הנגיפים. סוג נגיף זה נוטה ליצור שינויים מבניים חדשים כל הזמן, כך שמערכת החיסון מתקשה לזהות ואותו ונאלצת להתמודד איתו בכל פעם מחדש
  • נגיף מסוג B – גורם לתחלואה קשה פחות ואחראי להתפרצויות קלות יותר. נגיף זה תוקף בעיקר ילדים קטנים
  • נגיף מסוג C – גורם לתחלואה קלה, בדומה להצטננות

השפעת שאנו מכירים נגרמת בעיקר ע"י נגיף מסוג A שמתחדש כל שנה במבנהו ומפתח זנים חדשים שגופנו אינו מכיר, ולכן מערכת החיסון אינה מזהה אותו במהירות.

חיסונים נגד שפעת

אילו סוגי חיסונים יש?

  • חיסון המכיל נגיף שאינו חי – חיסון זה ניתן בהזרקה ומיועד לכל האוכלוסייה מגיל שישה חודשים ומעלה
  • חיסון המכיל נגיף חי מוחלש – חיסון מסוג זה ניתן בתרסיס כתחליף לזריקה

למה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות ממליץ לכלל האוכלוסייה מעל גיל שישה חודשים להתחסן כל שנה לקראת החורף. בכל סתיו מיוצר חיסון בתרכיב חדש שמכיל את שלושת זני השפעת הצפויים להיות הנפוצים ביותר בחורף הקרוב. ההמלצה להתחסן חשובה במיוחד לאנשים שעלולים לסבול מסיבוכי השפעת: חולים במחלות כרוניות וילדים מגיל חצי שנה עד חמש שנים וזאת בשל מערכת חיסונית מוחלשת. משרד הבריאות טוען כי החיסון בטוח ויעיל, אינו  יכול לגרום לשפעת ותופעות הלוואי של החיסון נדירות ורובן תופעות קלות החולפות במהרה.

למה לא כדאי להתחסן?

בשנים האחרונות יש התנגדות בקרב קהלים שונים ובתוכם אזרחים ורופאים שמתבטאים נחרצות נגד חיסון השפעת וטוענים שהחיסון אינו יעיל ויתרה מכך, הוא עלול לגרום לנזק במטופלים מסוימים. יש שמאמינים כי הגנה המתפתחת באופן טבעי טובה יותר מהגנה המתקבלת על ידי חיסון. החיסונים מכילים המון מרכיבים לא פעילים כמו חומרים משמרים, חלבונים זרים ואפילו חומרים העלולים להזיק לבריאות כגון פורמלדהיד (הידוע כחומר מסרטן). מטופלים שהתחסנו טוענים שחוו תופעות לוואי לא נעימות שארכו כמה ימים, והיו אף כאלה שחלו בשפעת למרות שהתחסנו.

לעיתים עלולים להיווצר סיבוכים בעקבות החיסון המחייבים פניה מיידית לרופא; תגובה אלרגית חמורה שמתבטאת בשוק אנפילקטי, נפיחות באזור הפנים והראש, התפשטות של גרד ופריחה.

אז מה המסקנה – כדאי להתחסן או לא?

על פי יונתן יעקובוב, רוקח בטלפארמה, הגישה לחיסון צריכה להיות פרטנית תוך התייעצות עם רופא המשפחה. ההחלטה האם להתחסן או לא צריכה להתבסס על נתונים היסטוריים של חורפים שעברו ועל פי התיק הרפואי של המטופל. אם אדם לא התחסן עד כה ועבר את החורפים הקודמים עם הצטננות קלה בלבד, אין צורך להתחסן. אך אם אדם חולה במחלות כרוניות ובחורפים קודמים הוא סבל משפעת קשה, נמליץ לו להתחסן כדי שיעבור את החורף הבא בריא יותר.

לגבי המרכיבים הלא פעילים הנמצאים בחיסון שעל פניו עלולים לפגוע בבריאות המתחסנים, משרד הבריאות אישר אותם בטענה שהם מצויים בכמות קטנה שהשפעתם זניחה. לסיום, התייעצו עם רופא המשפחה שמכיר את התיק הרפואי שלכם, התייחסו למכלול השיקולים וקבלו את ההחלטה שתשמור עליכן בצורה הבריאה ביותר. שיהיה חורף חם ובריא!

המידע באדיבות יונתן יעקובוב, רוקח בטלפארמה, בית המרקחת המקוון המוביל בישראל | טלפון – 1800-616263 | https://www.telepharma.co.il/

 

Show More

מיטל אהרונוב מרקו

בת, אחות, רעיה ואמא ל-3 מהממים. ב-01.03.2015 נולד בני הבכור ואיתו הרצון לפתוח אתר שישמש סוג של קהילה לנשים כמוני. נשים המנסות לשלב בין קריירה למשפחה ועדיין רוצות לעשות שופינג, לאפות ולבשל, לבלות עם חברות, להעניק את כל כולן למשפחה, לבעל וילדים, לטפח את הבית ובתוך כל הבלאגן...איכשהו...לרדת במשקל. אז נעים מאוד, אני מיטל, ואני יותר משמחה שהחלטתם להציץ לפינה הקטנה שלי בעולם הוריטואלי הענק.
Back to top button
X